Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Mama Africa


Γεννήθηκε το 1932 στο Johannesburg και από τη δεκαετία του '50 δεν σταμάτησε να τραγουδάει. Mέχρι προχτές, που κατέρρευσε μετά από την εμφάνισή της στη σκηνή, στο Castel Volturno. Άλλωστε είχε πει ότι: "θα τραγουδάω μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής μου".

Η Miriam Makeba, παρ' όλο τον τίτλο της αυτοκράτειρας του Αφρικανικού τραγουδιού, πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της μακριά από την πατρίδα της. Για την ακρίβεια 30 χρόνια. Από το 1960 που αναγκάστηκε να ζήσει εξόριστη, μέχρι το 1990 που επέστρεψε μετά από προσωπική πρόσκληση του Nelson Mandela. Η ζωή της ήταν γεμάτη από μουσική και αντίσταση σε κάθε μορφής μαφία που θέλει να κουμαντάρει, να βασανίσει και να τσεπώσει.

Παρ' όλη την ταλαιπωρημένη της υγεία, ταξίδεψε μέχρι την Ιταλία για την τελευταία, όπως αποδείχθηκε, εμφάνισή της στη συναυλία που διοργανώθηκε για να στηρίξει τον Roberto Saviano, συγγραφέα του βιβλίου Gomorrah, που είναι αναγκασμένος να ζει υπό αστυνομική προστασία, μετά τις απειλές της ναπολιτάνικης μαφίας.

Σας έχω εδώ δύο από τα τραγούδια της που είχαν απαγορευτεί, το "pata pata" και το "the click song" και το μελένιο ερωτοτράγουδο "malaika" στην εκτέλεση που τραγουδά μαζί με τον Harry Belafonte.

N'joy!