Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Βασίλης Ραφαηλίδης



Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2000 εγκατέλειψε τα εγκόσμια ο Βασίλης Ραφαηλίδης.

Ήταν ένας εκρηκτικός δημοσιογράφος και συγγραφέας. Ίσως θα ήταν πιο εύστοχο να γράψω διανοητής, καθώς σκέτο το κοστούμι συγγραφής & δημοσιογραφίας θα του έπεφτε λίγο.

Δυο πράγματα τον χαρακτήριζαν πιστεύω. Το πρώτο ότι ήταν ιδεολόγος. Μπορεί να εξωτερίκευε έναν αφ' υψηλού κυνισμό και διάφορες αποχρώσεις ειρωνείας, όμως αυτά ήταν τα όπλα του ενάντια στη βλακεία και τη λαμογιά. Το δεύτερο, ότι ήταν βαθύτατος γνώστης της ελληνικής ιστορίας και κατά την ταπεινή μου γνώμη αντιπροσώπευε, εν πολλοίς, ένα 'είδος' Έλληνα που αν δεν έχει εκλείψει, κινδυνεύει πάντως άμεσα με ολοκληρωτική εξαφάνιση. Το είδος του ανθρώπου που δεν μιλάει αν δεν ξέρει, που κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, έχει χιούμορ, είναι ανθρωπιστής, ειλικρινής και δεν φοβάται ούτε να πει τη γνώμη του ούτε να κάνει έξαλλους τους συνομιλητές του. Όλα δημιουργικά!

Πιστεύω -και τα προτείνω συχνά σε ανθρώπους που βαριούνται να διαβάζουν- ότι αρκούν τρια βιβλία για να καταλάβει κανείς τί έχει συμβεί στην Ελλάδα από τότε που ιδρύθηκε ως κράτος και βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται... Ένα από αυτά -και μάλλον το πιο απολαυστικό- το έχει γράψει ο Βασίλης Ραφαηλίδης και είναι η "Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτους".

Όσο σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον κοινό νου στην όμορφη χώρα μας τόσο περισσότερο λείπουν άνθρωποι σαν εκείνον.

6 σχόλια:

GMT είπε...

Ίσως μια απίστευτα δομημένα σκέψη. Απίστευτες γνώσεις. Και κυρίως απίστευτα απολαυστική γραφή.

Όταν ακούς ιστορία, σου θυμίζει το σχολείο και την παπαγαλία. Τη βαθμοθηρία και την πίεση. Ο Ραφαηλίδης κατάφερε με αυτό το βιβλίο να... ξανανοίξω βιβλία.

BOSKO είπε...

''Ζήλεψα'' και θα κάνω κι εγώ post στη μνήμη αυτού του σημαντικού ανθρώπου!
Νά'σαι καλά :))

syn-epikouros είπε...

Σπουδαίος "δάσκαλος", ένας από εκείνους που αποτελούν το "άλας της γης".Τα βιβλία του "ακριβή" παρακαταθήκη.

Inspirus είπε...

Μας λείπει πολύ. Εκπληκτικό μυαλό και συναρπαστικός λόγος!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το βιβλίο το έχω, και είναι όντως υποχρεωτικό ανάγνωσμα!

Τα άλλα δύο ποια είναι;

ΒΙΒΙΑΝ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ είπε...

GMT, ακριβώς αυτό: 'απολαυστική γραφή'.
Bosko, θα το διαβάσω το post που θα ετοιμάσεις, όπως και τα περισσότερα από όσα ανεβάζεις.
syn-epikouros, όντως δάσκαλος.
inspirus, συμφωνώ.
Ανώνυμε, τα άλλα δυο βιβλία είναι το "Η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα" του Γιάννη Κάτρη και το "Άρης ο αρχηγός των ατάκτων" του Διονύση Χαριτόπουλου.