Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Στο τέλος ξυρίζουν τον Λαό.


Θυμάστε όλα όσα έχουμε ακούσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τόσα χρόνια που η χώρα μας είναι μέλος της; Θυμάστε όλα όσα διαλαλούνταν από στόματα πολιτικών αγγέλων για χάρη της ΟΝΕ; Ελπίζω να τα θυμάστε όλα και να τα συγκρίνετε με αυτά που ακούτε τώρα.

Αλλά ό,τι κι αν λέει, όποιος κι αν το λέει, ελπίζω πάνω απ' όλα να έχετε καθίσει για λίγο και να έχετε ακούσει τους Κύπριους πολιτικούς και τους Κύπριους πολίτες. Διαφέρουν πάρα πολύ από τους Έλληνες πολιτικούς και του Έλληνες πολίτες. Και κυρίως αυτό που διαφέρει είναι το χάσμα μεταξύ των δεύτερων σε σχέση με εκείνο των πρώτων. Ακούς εδώ τους πολιτικούς να μιλούν και νομίζεις ότι έχεις να κάνεις με κακομαθημένους μαντραχαλάδες που έχουν ανατραφεί από νεάτερνταλ τραμπούκους της τρούμπας. Λεξιλόγιο χαμηλής υποστάθμης, ύφος μπράβου της νύχτας και τόσο μάτσο που σου μπαίνουν οι ψύλλοι τουλάχιστον για τη λατρεία της σανίδας. Και κυρίως, ακούγοντας τους Έλληνες πολιτικούς να μιλούν αντιλαμβάνεσαι την κολοσσιαία απόσταση που τους χωρίζει από τους πολίτες στην υπηρεσία των οποίων υποτίθεται ότι βρίσκονται.

Αντιθέτως, αυτές τις ημέρες που κάθισα και άκουσα τους Κύπριους πολιτικούς, διαπίστωσα έναν άλλου είδους πολιτικό πολιτισμό. Τέτοιον που απόρησα για τη σχέση που έχουν με τον αντίστοιχο στην Ελλάδα. Καθόλου περίεργο, αφού δεν υπάρχει καμμία σχέση.

Δεν γνωρίζω τι θα γίνει τελικά με το θέμα των ημερών. Αν η Κύπρος θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια που θα της επιτρέψουν να έχει το Eurogroup και η Γερμανία, ώστε να συνεχίσει -έστω και πληγωμένη- να βαδίζει. Αυτό που ξέρω σίγουρα, είναι πως ακόμη κι αν την αποτελειώσουν -που είναι ο προφανής τους σκοπός- θα μείνει [ακριβώς όπως κι εμείς] καψαλισμένη και ρημαγμένη, αλλά θα έχει τουλάχιστον ψελλίσει και κάτι άλλο εκτός από τα ατελείωτα "μάλιστα αφέντη" που ξεστομίζουν κάθε μέρα οι Έλληνες πολιτικοί.

Οι Κύπριοι αποδεικνύεται πως είναι ένας λαός που ψήφιζε πολιτικούς που εκπροσωπούν ανθρώπους. Οι Έλληνες, ένας λαός που ψηφίζει πολιτικούς που εκπροσωπούν τσέπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: