Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

You 're gonna burn (σε συνεργασία με τον Κάλχα)


Στις 21 Ιανουαρίου του 2007 έγραφε ο Γιάννης Ελαφρός στην Καθημερινή :

"Μαζική οργανωμένη παραθεριστική κατοικία: νέα ελπίδα για τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας ή απειλή για ανεπανόρθωτο πλήγμα στο περιβάλλον προς όφελος (και πάλι) της άναρχης ανάπτυξης μιας χρήσης; Η συζήτηση φουντώνει, καθώς αναμένεται το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, ενώ η ανησυχία μεγαλώνει εν όψει της αναθεώρησης του άρθρου 24 για την προστασία των δασών. Θα γίνει η Ελλάδα «Φλόριδα της Μεσογείου» ή «Δεύτερη Ισπανία»; Kαι είναι άραγε προς το καλό μας;
....

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγάλες επενδύσεις που προωθούνται σήμερα στη Μεσσηνία και στην Ανατολική Κρήτη (Πύλος και Μονή Τοπλού) κινούνται με τις ισχύουσες προδιαγραφές, που προβλέπουν ποσοστό κατοικιών προς πώληση από 20%-35%. Την ίδια περίοδο υπερπροβάλλεται η ζήτηση παραθεριστικής κατοικίας στη Μεσόγειο και γίνεται λόγος για ένα εκατομμύριο Βορειοευρωπαίους που θα μπορούσαν να αγοράσουν σπίτια στην Ελλάδα! Πρόκειται για τεράστια νούμερα, που δημιουργούν τον φόβο ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε ολική τσιμεντοποίηση των ακτών της χώρας. Ηδη την τελευταία δεκαετία η οικιστική έκταση στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 11,5%. O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος μιλά για το τσιμεντένιο «Τείχος της Μεσογείου», σε περιοχές όπου πάνω από το 50% της ακτογραμμής έχει τσιμεντοποιηθεί.
....

Οι περιοχές που βρίσκονται στο στόχαστρο των εταιρειών βρίσκονται συχνά σε δημόσια γη (μέρος της οποίας είναι σήμερα χαρακτηρισμένη δασική), (βρε κάτι ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ!!!) σε μεγάλες εκτάσεις της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ οι επενδυτές σκοπεύουν να αγοράσουν ή να αξιοποιήσουν με μακρόχρονες συμβάσεις ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες!"

Όλο το άρθρο εδώ

Επίσης έγραψαν στο Press - gr αυτό

Διαβάστε και αυτό του Old Boy.