Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Κριτήρια αξιολόγησης ανθρώπινης ποιότητας

Περί ακραίου συνειδητού αμοραλισμού και αφύπνισης από τη συμφεροντολογική νάρκη.


Στη φωτογραφία, η Πηνελόπη Δέλτα,
που αυτοκτόνησε το 1941,
την ημέρα που τα γερμανικά
στρατεύματα μπήκαν στην
Αθήνα.

3 σχόλια:

Akis Vergis είπε...

> "Η ελλαδική κοινωνία έχει τραγικά χαμηλό δείκτη κατά κεφαλήν καλλιέργειας. Σώζει όμως, κατά καιρούς, ενστικτώδη αντανακλαστικά αυτοάμυνας. Αυτά τα απροσδόκητα αντανακλαστικά οδήγησαν και στην πρωτοφανή (αν και όχι ικανή να αποδομήσει το εξαχρειωμένο πολιτικό σύστημα) αποχή από την κάλπη στις 7 και στις 14.11.2010."
Πλήρως πραγματιστική εκτίμηση. Μακριά από αποπροσανατολιστικές, λαικίστικες, ηλίθιες εκτιμήσεις που διατρεβλώνουν την πραγματικότητα για να αποδείξουν τις θέσεις τους.

> "Κάποιοι άγνωστοι νόμοι επενεργούν και οι ελάχιστοι αριθμητικά οδηγούν τους πολλούς. Οχι σε διανοητικές επιγνώσεις. Σε ενστικτώδη σοφία αυτοάμυνας."

Και παρακάτω σε βγάζει από την παθητική και ηττοπαθή λογική, που απομονώνει από την κοινωνία τους, λίγους, οξυδερκείς και ψύχραιμους πολιτες:

> "Αλλά ο ρόλος και η δυναμική της «μαγιάς» δεν είναι η παθητική αναμονή. Ενεργεί δραστικά ο πολίτης έστω και μόνο με την επίγνωση ότι οι λίγοι συνειδητοποιημένοι οδηγούν τους πολλούς. Οχι σε διανοητικές επιγνώσεις. Σε ενστικτώδη σοφία αυτοάμυνας.
Ξεκάθαρα κριτήρια, ασυμβίβαστες διακρίσεις ποιότητας, απροκατάληπτες αποτιμήσεις αξίας. Είναι γεννήματα της σκέψης και της κρίσης λίγων, αλλά αξιοποιούνται με απρόβλεπτη δυναμική από το ένστικτο των πολλών."
Τεράστιος...!!!

ΒΙΒΙΑΝ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ είπε...

Εδώ, προκύπτει η επιτακτική ανάγκη, οι πολλοί να ανέβουν ένα σκαλοπάτι πιο πάνω από το ένστικτο.
Διαφορετικά πώς θα αλλάξουν τις συνήθεις [δικές τους] πρακτικές, που τους κατάντησαν υπηκόους. Ας γίνουμε πολίτες επιτέλους.

Akis Vergis είπε...

Το σημερινό άρθρο του Γιανναρά στην Καθημερινή. Θα το έχεις διαβάσει σίγουρα. Μόνον ένας πνευματικός άνθρωπος (ο Γιανναράς) που έχει αίσθηση της πραγματικότητας και δεν είναι κλεισμένος σε γυάλα, μπορεί αποσσαφηνίσει με τέτοιο τρόπο την (λεπτή) διαχωριστική γραμμή μεταξύ Εθνικισμού και Πατριωτισμού.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_250_28/11/2010_424167