Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Ζιγκ Ζαγκ στην υποκρισία


Γενικός ξεσηκωμός προκλήθηκε χθες, εξ αιτίας της προσωρινής απόσυρσης του μυθιστορήματος της κ. Έρσης Σωτηροπούλου "Ζιγκ Ζαγκ στις νεραντζιές", από τις σχολικές βιβλιοθήκες, με βάση την προσωρινή διαταγή του δικαστή κ. Δημήτρη Γαβαλά, ύστερα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του κ. Κωνσταντίνου Πλεύρη. Οι δύο άνδρες κατατάσσουν το βιβλίο στην κατηγορία των επικίνδυνων για την ηθική των νέων, χαρακτηρίζοντάς το πορνογραφικό και χυδαίο.

Δεν ξέρω τι θα απογίνει με την πολύκροτη αυτή υπόθεση που συνταράσσει το πανελλήνιο. Ανησυχώ λίγο, διότι του Έλληνα έτσι και του στερήσεις τη λογοτεχνία, μπορεί να κάνει καμιά τρέλα. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η αγάπη αυτού του λαού για το βιβλίο ξεκινάει από τα μαθητικά χρόνια και η δίψα των μαθητών μας για εξωσχολικά βιβλία είναι τέτοια ώστε πρόσφατα το υπουργείο παιδείας υποχρεώθηκε να τοποθετήσει στις εισόδους των σχολικών βιβλιοθηκών μηχανήματα που βγάζουν χαρτάκι προτεραιότητας, σαν αυτά που υπάρχουν στις τράπεζες και στο section με τις γραβιέρες στα σούπερ μάρκετ.

Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρη πάντως, είναι πως τώρα όλο και κάποιος μαθητής - απ' αυτούς που γνωρίζουν ότι ο Μάρκες δεν είναι αριστερό χαφ της Μπαρτσελόνα - θα σπεύσει να διαβάσει το "Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές", κάνοντας ζιγκ ζαγκ στ' αραχνιασμένα ράφια της βιβλιοθήκης του σχολείου του. Αν στο μεταξύ τον έχει κάποιος προειδοποιήσει ότι τα μυθιστορήματα δεν χωρίζονται σε παραγράφους των οποίων η ανάγνωση διαρκεί όσο ένα χέσιμο, μπορεί και να το τελειώσει.