Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Μοντέλο


Έξαλλη έγινε η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, με την υπόθεση των χιλιάδων μεταναστών, που εργάζονται σε συνθήκες δουλείας στις καλλιέργειες φράουλας στη Νέα Μανωλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η υπουργός κινητοποίησε και δυο συναδέλφους της, τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και όλοι μαζί αποφάσισαν να δραστηριοποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των υπουργείων τους για να παρέμβουν – και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό.

Ανώνυμος, που ισχυρίζεται ότι είναι στενός συνεργάτης της υπουργού, επικοινώνησε με το blog, επιβεβαίωσε όσα γράφτηκαν στο δημοσίευμα και μας πληροφόρησε ότι μόλις η υπουργός έμαθε πως οι σύγχρονοι σκλάβοι αμείβονται με 23 ευρώ την ημέρα, έπεσε στους υπολογισμούς. Σε λιγότερο από 13 ώρες είχε ολοκληρώσει τις προσθαφαιρέσεις και υπολόγισε ότι τα διαφυγόντα κέρδη του ΙΚΑ, από την ανασφάλιστη εργασία των φραουλοεργατών, είναι τεράστια και πως αν αυτά τα τσογλάνια πλήρωναν κανονικά τις εισφορές τους, το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας μπορεί και να είχε ήδη λυθεί.

Επίσης η υπουργός εμπνεύστηκε από την περίπτωση Μανωλάδας κι ένα νέο μέτρο. Θα πείσουμε τους μετανάστες - αφού είναι ξένοι, φτωχοί και φουκαράδες και δεν καταλαβαίνουν όσα εμείς οι ντόπιοι, πλούσιοι και ανώτεροι - πως εδώ στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι πληρώνουν και τις εισφορές των αφεντικών. Είναι άλλωστε πλήρως αποδεκτό από τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει τα τελευταία 35 χρόνια, πως στη χώρα μας κανένας εργοδότης δεν έγινε εργοδότης για να πληρώνει, αλλά μόνον για να εισπράττει. Καιρός να το αποδεχτεί και η κοινωνία, με πρώτους τους μετανάστες, που οφείλουν να ενσωματωθούν και όχι μόνον να ζητάνε δουλειά με το γνωστό θράσος που τους χαρακτηρίζει.

Σύμφωνα πάντα με τον ανώνυμο, η υπουργός σκοπεύει να επισκεφθεί προσωπικά την περιοχή. Στόχος της είναι να πείσει κάποιους από τους μετανάστες να εργασθούν στην οικογενειακή της επιχείρηση, αφού οι υπάλληλοι που έχει τώρα κοντεύουν να τη ρίξουν έξω, απαιτώντας να εισπράττουν το βασικό μισθό, ενώ αρνούνται πεισματικά να δουλέψουν υπερωρίες χωρίς αμοιβή και η υπουργός είναι να σκάσει.

Οι συνεργάτες του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, θα προσεγγίσουν τους παραγωγούς για να μάθουν πώς έχουν καταφέρει να απασχολούν τόσους εργαζόμενους, σε φτηνές τιμές, χωρίς δικαιώματα, οι οποίοι πληρώνουν αδιαμαρτύρητα και ενοίκιο για τα πλαστικά τσαντίρια στα οποία ζουν και το νερό που καταναλώνουν. Ήδη, ο υπουργός έχει ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να προσλάβει, ως συμβούλους του, αρκετούς από τους εργοδότες των μεταναστών, για να τους αναθέσει τη σύνταξη νέου νόμου που θα αφορά στους συμβασιούχους και ημιαπασχολούμενους.

Τέλος, ο υπουργός υγείας κ. Αβραμόπουλος, θα στείλει τους συνεργάτες του για να διαπιστώσουν πώς με τόσες κακουχίες, οι μετανάστες - εργάτες όχι μόνον δεν τα τσιτώνουν, αλλά ούτε καν αρρωσταίνουν και ως εκ τούτου δεν επιβαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πάντως, οι κάτοικοι της Νέας Μανωλάδας είναι ενθουσιασμένοι με τις εξελίξεις. Τα μέλη των ελεγκτικών μηχανισμών από τα τρία υπουργεία, προβλέπεται να την αράξουν για μήνες στην περιοχή και έτσι η πόλη τους θα αποκτήσει άλλη αίγλη με τόσους πρωτευουσιάνους που θα εγκατασταθούν εκεί. Το καφενείο του κυρ – Μπάμπη κάνει ανακαίνιση, για να μοιάσει στο DaCapo, η ταβέρνα της κυρα – Μαριγώς προσέλαβε σεφ που ξέρει από σούσι, ενώ οι τοπικοί έμποροι λευκής σαρκός τρίβουν ήδη τα χέρια τους και αύξησαν τις παραγγελίες από Ουκρανία και Μολδαβία.
Τι; Δεν έχει η Νέα Μανωλάδα εμπόρους λευκής σαρκός; Αίσχος! Ήρθε επιτέλους η ώρα να αποκτήσει. Νισάφι πια με το αθηνοκεντρικό κράτος!

Μόλις τα στελέχη των υπουργείων ενημερωθούν διεξοδικά για το θαύμα που συντελείται στην ακριτική Μανωλάδα, το παράδειγμα της περιοχής θα δημιουργήσει το νέο μοντέλο για την απασχόληση και την υγεία στη χώρα. Θα δημιουργηθεί ο όρος «μοντέλο Μανωλάδα», το οποίο θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα στην πατρίδα μας και θα εξαχθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, ως νέος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτούς τους τομείς.

Όπως καταλαβαίνετε η Νέα Μανωλάδα θα στηρίξει με το παράδειγμά της τους σχεδιασμούς για την Ελλάδα του μέλλοντος.