Κυριακή 20 Μαΐου 2007

Adriana Calcanhotto, από σπόντα.



Η φίλη μου η Μ. μου διηγήθηκε προχθές τη σωτήρια παρέμβαση της Amy Winehouse στη ζωή της.

Οκτώ κωλόπαιδα, που έσκουζαν ακούραστα επί ώρες, θα κατέληγαν στον πάτο του Αιγαίου κι η Μ. στη φυλακή, αν δεν άκουγε στο τέρμα τα “Back to Black” και “Frank” στο αγαπημένο της i pod, καθώς ταξίδευε με το καράβι από τη Σύρο για την Αθήνα.

Έτσι, για κυριακάτικο ξύπνημα έβαλα τις μουσικές της Amy να συνοδέψουν τον καφέ μου. Αμέσως μετά διάλεξα ένα δισκάκι με βραζιλιάνικες φωνές.

Ανάμεσά τους και η φωνή της Adriana Calcanhotto.

Ακούγοντας το Justo Agora από το Cantada του 2002, σκέφτηκα να γράψω δυο κουβέντες για την κυρία Calcanhotto.

Η Adriana, κατάγεται από το Porto Alegre, έχει ήδη κυκλοφορήσει οκτώ δίσκους και σύμφωνα με διάφορα άρθρα, ιντερνετικά και έντυπα, συνεχίζει επάξια τη μουσική παράδοση της Βραζιλίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από δημιουργούς όπως ο Caetano Veloso, η Elis Regina και διάφοροι άλλοι σπουδαίοι βραζιλιάνοι καλλιτέχνες. (Στη φωτο, η Adriana αγκαλιά με τον Gilberto Gil).

Η Βραζιλία, μια και βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης, μάλλον δεν απασχολεί ιδιαιτέρως τα ελληνικά φιλόμουσα αυτιά, αλλά κακώς. Διότι εάν ανακαλύψει κανείς το «πακέτο» έως που θα ενθουσιαστεί. Έχει απ’ όλα ο μπαξές. Χώρια που η μουσική τους παράδοση είναι ανεξάντλητη, όσο κι αν προσπαθήσεις αποκλείεται να τα μάθεις όλα, οι Βραζιλιάνοι έχουν μια ολοζώντανη σύγχρονη μουσική σκηνή, που εκτείνεται από τη μελοποιημένη ποίηση και τη bossa-nova μέχρι το hip-hop και τη funk.

Αλλά ας μην παριστάνω την εγκυκλοπαίδεια κι ας περιοριστώ στην Adriana. Η οποία πριν καν κυκλοφορήσει δίσκο, εμφανίστηκε στο Jazz Φεστιβάλ του Montρeux, παρέα με τον Joao Gilberto.

Βγήκαν μετά τα Enguico το 1990, Senhas το ’92, A Fabrica do Poema το ’94, Maritimo το ’98, Publico (live) το 2000, Cantada το ’02, το Adriana Partimpim το ’04 και τέλος ένα dvd/cd του Adriana Partimpim, με τα σκηνικά κόλπα των Live shows του Partimpim.

Μπορείτε να την απολαύσετε σε κάποιο από τα επερχόμενα live, 18 Ιουνίου στη Barcelona, 19 στο Παρίσι, 22 Ιουλίου στη Μαδρίτη ή για πιο kinky ταξιδιάρηδες 24 & 25 Ιουλίου στο Τόκυο.

Εδώ σας έχω για downloading το Justo Agora και το Music, διασκευή στο ομώνυμο της Μαντόνας, το οποίο ερμηνεύει με τον Daniel Jobim.

Njoy!