Παρασκευή 22 Ιουνίου 2007

Είσαι για μια μπιρίμπα;



Περίπου έντεκα χιλιάδες είναι οι αρχαιολογικοί τόποι στο Ιράκ.
Εκτός από τα μουσεία, τα οποία καταλήστεψαν με την ησυχία τους οι απελευθερωτές της χώρας, (για το καλό της τέχνης φυσικά) είχαν και μπόλικα οικόπεδα να αδειάσουν από το βαρύ ιστορικό τους φορτίο.

Η θεία Θέκλα από τη Νέα Υόρκη, μου λέει ότι τα τελευταία χρόνια, η αύξηση στις τιμές των έργων τέχνης είναι άνευ προηγουμένου στις διεθνείς αγορές και η ζήτηση από συλλέκτες έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Ακόμη κι εκείνη έχει εκπλαγεί από την αγάπη που δείχνουν για την Τέχνη οι υπερπλούσιοι του Πρώτου Κόσμου.

Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου για τους απελευθερωτές του Ιρακινού λαού να επιδείξουν τη γνωστή ευαισθησία τους για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, παροτρύνοντας τα στρατεύματα που "σταθμεύουν" στο Ιράκ, να προσέχουν... που πατάνε.

Έτσι έστειλαν 40.000 πακέτα τράπουλες, για τους στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ.

Σε κάθε κάρτα της τράπουλας απεικονίζεται κι από ένα σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα σαν αυτό του 2003. Τότε, που η αρχαία πόλη της Βαβυλώνας είχε χρησιμοποιηθεί για ελικοδρόμιο και κατάλυμα για 2.000 αμερικανούς στρατιώτες.

Βέβαια, οι αμερικανοί στρατιώτες που βαρέθηκαν να παίζουν μπιρίμπα, επιδεικνύουν εξαιρετική εφευρετικότητα όταν νοιώθουν την ανάγκη να ξεσκάσουν και βρίσκουν διάφορους τρόπους διασκέδασης. Είναι δε τόσο μεγαλόκαρδοι ώστε μερικές φορές αφήνουν και τα παιδάκια των Ιρακινών να παίζουν μαζί τους:



Γνήσια μπιρίμπα. ΒΓΗΚΑ!