Δευτέρα 4 Ιουνίου 2007

Thunderbirds & Stingray



Σάββατο σε κατάσταση μουργελοκαναπεδίασης, με τη ζαπαριέρα στο ένα χέρι και τον καφέ στο άλλο, πέτυχα στο Μακεδονία TV τη σειρά THUNDERBIRDS (και μάλιστα δυο επεισόδια κολλητά).

Προφανώς είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα του μπροστάρη σταθμού, αλλά κανείς δεν με είχε ενημερώσει και ποιος ξέρει πόσα επεισόδια έχω χάσει.

Είμαι ενθουσιασμένη με την ανακάλυψη αυτή και θ’ανάψουν τα βίντεα.

Διότι:

Τα Thunderbirds είναι τηλεοπτική σειρά με φανς ανά τον πλανήτη, που δημιουργήθηκε από το θρυλικό ζεύγος Gerry και Sylvia Anderson, στους οποίους οφείλουμε μεταξύ άλλων και το Stingray. Οι μαριονέτες τους ανήκουν πλέον στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Είναι οι μάγοι του supermarionation (προδήλως από το marionette και το animation), μια τεχνική που πρώτη προώθησε στα μέσα των 60’s η βρετανική εταιρεία παραγωγής AP Films.

Το Stingray ήταν η πρώτη σειρά της βρετανικής τηλεόρασης που γυρίστηκε με χρώμα. Άρχισε να προβάλλεται το 1964, ασπρόμαυρη, αφού η έγχρωμη τηλεόραση έκανε την εμφάνισή της στην Αγγλία το 1967.

Stingray και Thunderbirds εκτυλίσσονται στον 21ο αιώνα και συγκεκριμένα το 2065.

Στο Stingray η δράση είναι υποθαλάσσια, ενώ στο Thunderbirds επίγεια και αεριωθούμενη.

Οι καλοί του Stingray είναι οι WASPs (τι συνειρμοί!), δηλαδή η World Aquanaut Security Patrol και ήρωάς μας ο Troy Tempest, με την ομάδα του. Τον George Lee Sheridan aka Phones, την μουγκή μουνάρα Marina, τον καθηλωμένο σε post-αναπηρική Commander Sam Shore και την κόρη του Atlanta Shore, που (μα φυσικά -no1) είναι κρυφά ερωτευμένη με τον Troy. H Marina είναι σκλάβα του κακού Titan, αλλά τη βάζω με τους καλούς γιατί τους βοηθά ακαταπαύστως.

Οι κακοί είναι οι Aquaphibians, με αρχηγό τους τον King Titan της Titanica, που δεν γουστάρουν καθόλου τους επισκέπτες, που έρχονται από την επιφάνεια της γης για να τους μαγαρίσουν το βασίλειό τους. Με τα δίκια τους αλλά τι να λέμε τώρα.

Trivia: μοντελάκι για τον Troy Tempest ήταν ο James Garner, για τον Titan ο Laurence Olivier και για την Μαρίνα η Brigitte Bardot.

To Thunderbirds έκανε πρεμιέρα το Σεπτέμβριο του 1965.

Πολλοί ήρωες ήρθαν κατευθείαν από το Stingray, αλλά το cast ήταν σφόδρα ‘διευρυμένο’.

Εδώ έχουμε τις περιπέτειες της οικογένειας Tracy. Δηλαδή, του εκατομμυριούχου πρώην αστροναύτη Jeff Tracy και των πέντε γιων του, που καθένας κουμαντάρει με... αστρονομική μαεστρία κι από ένα thunderbird μηχανάκι.

Το trivia εδώ είναι ότι κάθε γιος έχει το όνομα ενός αστροναύτη της NASA.

Μαζί τους και ο μηχανικός – επιστημονική ιδιοφυΐα Brains, η σούπερ γιαγιά Grandma, ο υπηρέτης και όχι μόνο Kyrano και η κόρη του Tin-Tin.

Αυτοί ζουν σε ένα νησί του Ειρηνικού, που δεν υπάρχει (μα φυσικά -no 2) στο χάρτη και είναι μέλη της μυστικής (μα φυσικά -no 3) οργάνωσης International Rescue, που αποσοβεί καταστροφές ανά τον πλανήτη με τα σούπερ φουτουριστικά μηχανάκια τους τα Thunderbirds.


Τώρα περιμένω με ανυπομονησία να προβάλλουν και το Stingray.

Εδώ το αγαπημένο θέμα του "Stingray" υπό Barry Gray
και το θέμα του "Thunderbirds" του ιδίου.