Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

Φεστιβάλ Τραγουδιού


Πλησιάζει η διεξαγωγή του Φεστιβάλ Τραγουδιού.

Την πρώτη βραδιά, Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, θα διαγωνιστούν 16 τραγούδια, από τα οποία τα 10 θα περάσουν στον τελικό της 3ης Νοεμβρίου.

Η επιλογή των 10 τραγουδιών θα γίνει από την καλλιτεχνική επιτροπή και από το κοινό (μέσω televoting και SMS) σε ποσοστό 50%-50%. Με τον ίδιο τρόπο, θα επιλεγούν και τα τραγούδια που θα πάρουν τα 3 πρώτα βραβεία.

Είναι, πάντως, κρίμα που το φεστιβάλ έχει χάσει κάτι από την παλιά του αίγλη. Όταν μετά τα "χρυσά" του χρόνια, η παρακμιακή σάχλα συνδυαζόταν υπέροχα με τη γελοιότητα και αναδείκνυε τη φαιδρότητα του όρου «καλλιτεχνική δημιουργία» στη χώρα μας.

Τελειωμένοι συνθέτες, τριτοξάδελφοι τοπικών αρχόντων, καμιά άφωνη γκομενίτσα του υπουργού και μερικοί απελπισμένοι ακόμα, εξασφάλιζαν μια απολαυστική βραδιά.

Τώρα όλα έχουν αλλάξει. Το Φεστιβάλ έχει σύγχρονο πρόσωπο και αναδεικνύει την αιχμή της μουσικής δημιουργίας στην Ελλάδα του νέου αιώνα, καθρεφτίζοντας το εθνικό υποσυνείδητο, το οποίο ως γνωστόν φλέγεται από την αναζήτηση της ποιότητας.

Αδιάψευστο παράδειγμα το μουσικό κομψοτέχνημα που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον περσινό διαγωνισμό, «Της Άρνης το Νερό», του Σταύρου Σιόλα, που σηματοδότησε την έλευση μιας νέας εποχής στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι και ανάγκασε τους παλιούς καλούς συνθέτες να ξαναγυρίσουν στα θρανία του Ωδείου.

Τα οκτώ μέλη της κριτικής επιτροπής (ένατο μέλος είναι ο περσινός νικητής), άνθρωποι που για ένα κομμάτι ψωμί μοχθούν εδώ και χρόνια για το καλό ελληνικό τραγούδι, θα διαλέξουν το καλύτερο, καθώς είναι απ’ τη Μυτιλήνη και ξέρουν από λάδι.

Οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στο Γιώργο Ζαμπέτα, εξασφαλίζοντας ένα συμπαθητικό ξεκίνημα στη βραδιά, πριν την τελική κορύφωση, με το διαγωνιστικό μέρος όπου οι συνεχιστές της παράδοσης του έντεχνου θα απογειώσουν τη νύχτα και θα ‘ρθουμε όλοι στο τσακίρ κέφι.

Εκεί πάντως που θα καεί το πελεκούδι, είναι το Σάββατο, δεύτερη και τελευταία βραδιά του Φεστιβάλ, όταν θα εμφανιστεί ο Φίλιππος Πλιάτσικας, συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.