Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2007
Σταμάτης Σπανουδάκης live στην Κίνα
Με τη χθεσινή συναυλία του Έλληνα μουσικοσυνθέτη "Αλέξανδρος -Δρόμοι που δεν περπάτησες" ξεκίνησαν και επισήμως οι εκδηλώσεις για το Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα.
Η αρχική σκέψη των Κινέζων ήταν να γίνει η συναυλία στην Απαγορευμένη Πόλη.
Φαίνεται όμως ότι κάποιος σφύριξε στους διοργανωτές το σφοδρό ενδιαφέρον των Ελλήνων για την κινεζική ιστορία και αρχιτεκτονική, οπότε τα σχέδια άλλαξαν.
Σκέφτηκαν οι άνθρωποι ότι οι επίσημοι προσκεκλημένοι δεν θα ησύχαζαν εάν δεν επισκέπτονταν ολόκληρη την Απαγορευμένη Πόλη, η οποία καθώς ήταν αυτοκρατορική κατοικία, διαθέτει 9999 δωμάτια. Οπότε σου λέει, θα μας κατσιδωθούν – υπουργός και κουστωδία - για κανα τρίμηνο στο Πεκίνο, θα θέλουν κάθε μέρα νούντλς και πάπια Πεκίνου με oyster sauce - άντε μαγείρευε για τόσους νοματαίους – και έτσι αποφασίστηκε η διεξαγωγή της συναυλίας να γίνει στο Poly Theater, να τελειώνουν.
Ο μουσικοσυνθέτης προσήλθε στο θέατρο, βαδίζοντας πάνω σε άνθη τριανταφυλλιάς, με τα οποία έραιναν τη διαδρομή δεκατριάχρονες παλλακίδες, οι οποίες, μετά το πέρας της συναυλίας, συνόδεψαν τους Έλληνες καλεσμένους στα ιδιαίτερά τους, για να τους προσφέρουν σάκε και καραμελωμένους σκορπιούς, πασπαλισμένους με ζαχαρωμένα τρίμματα ακρίδας, ενώ πριν το πρώτο φως της μέρας είχαν παραδώσει στην γνωστή ελληνική γοητεία και την παρθενία τους.
Στις πρώτες σειρές των θεατών, κατείχαν τιμητικές θέσεις όλοι οι απόγονοι των μανδαρίνων της δυναστείας των Μινγκ, οι οποίοι, υπό τους ήχους των μελωδιών του Έλληνα μουσικοσυνθέτη, έγιναν μια αγκαλιά με τους υποστηρικτές του Τσανγκ Καϊ Σεκ, που με τη σειρά τους συγχώρεσαν τους υποστηρικτές του Ντενγκ Ξιαοπίνγκ και η συναυλία διακόπηκε για αρκετή ώρα, όταν στην απρόσμενη παρέα προστέθηκαν με δάκρυα στα μάτια οι εκπρόσωποι της νεολαίας του Μάο Τσε Τουνγκ.
Ήταν τέτοια η συγκίνηση για το έργο του Σταμάτη Σπανουδάκη, ώστε ακόμη και οι περίφημοι μοναχοί του τάγματος Ντεν Βγάζο Κιχ λύγισαν, σπάζοντας τον όρκο αιώνιας σιωπής που έχουν δώσει στο όνομα του Κομφούκιου και έβγαλαν τον μουσικοσυνθέτη από την αίθουσα σηκώνοντας τον στον αέρα, με αλαλαγμούς έκστασης και αυθεντικού κινέζικου ενθουσιασμού, πετώντας ταυτόχρονα στους παρευρισκόμενους ιπτάμενα στιλέτα.
Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά συνέβησαν διότι οι Κινέζοι πίστεψαν ότι το έργο «Αλέξανδρος – Δρόμοι που δεν περπάτησες» είναι γραμμένο ειδικά για την Κίνα και εξυμνεί τον ηρωισμό των Κινέζων προγόνων, που ήταν τόσο πολιτισμένοι, ώστε ο Μακεδόνας στρατηλάτης δεν διανοήθηκε να κατακτήσει τη χώρα τους.
Πάντως, καλού – κακού, ο υπουργός πολιτισμού κ. Λιάπης είχε δωροδοκήσει από την προηγούμενη μέρα όλους τους μεταφραστές με σουβλάκια, που έφτασαν με ειδική πτήση της Ολυμπιακής, φρέσκα από τον Μπαϊρακτάρη, ώστε να μην μεταφράσουν το αρχαιολατρικό παραλήρημα του μουσικοσυνθέτη και χαθεί η μαγεία.
Έτσι όλα πήγαν φίνα και οι πολιτιστικές μπίζνες με τους Κινέζους θα προχωρήσουν κανονικά. Ήδη στο επόμενο σχήμα του Romeo και του Fever έχουν κλείσει τα σημαντικότερα ονόματα της κινεζικής μουσικής σκηνής, ενώ η κ. Άννα Βίσση, θα επουλώσει τα πληγωμένα της οικονομικά, υπογράφοντας συμβόλαιο για εμφανίσεις στην Όπερα του Πεκίνου.
Στο τέλος της συναυλίας οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει ένα event - έκπληξη στον κ. Σπανουδάκη. Δεκάδες ιπτάμενοι Σαολίν έπεσαν από τη στέγη του θεάτρου με νουντσάκου στα χέρια και απέθεσαν στα πόδια του έλληνα μουσικοσυνθέτη από ένα ριζόχαρτο με αποφθέγματα του Λάο Τσε. Το ριζόχαρτο ήταν διακοσμημένο με χρυσοκέντητες μορφές του Ντέιβιντ Καραντάιν και των συμπρωταγωνιστών του στη τηλεοπτική σειρά Κουνγκ Φου. Οι άτιμοι οι Κινέζοι κατάφεραν να μάθουν ότι ήταν η αγαπημένη τηλεοπτική σειρά του συνθέτη όταν πήγαινε στο Δημοτικό, και την παρακολουθούσε ανελλιπώς στα διαλείμματα της μελέτης του για την παθητικότητα της ύλης σε σχέση με την Αριστοτελική ερμηνεία των ιδεών του Πλάτωνα.
Όσοι από τους έλληνες καλεσμένους κατάφεραν να βγουν από την αίθουσα περπατώντας πάνω στα ριζόχαρτα, χωρίς να τα καταστρέψουν, πήραν ως βραβείο στην έξοδο από ένα Κόκκινο Βιβλίο του Μάο, συσκευασμένο μέσα σε ένα επίχρυσο αγαλματίδιο του Μπρους Λη.
Μετά την επιτυχία της χτεσινοβραδινής συναυλίας, οι Κινέζοι πρότειναν στον κ. Σπανουδάκη να αναλάβει τη μουσική επένδυση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Ο έλληνας μουσικοσυνθέτης απάντησε ότι έχει ήδη μιλήσει με τον κ. Ζανγκ Γιμού, τον διάσημο σκηνοθέτη που έχει αναλάβει τα της τελετής έναρξης και ότι έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο της συνεργασίας τους. Απομένουν μόνο κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες, όπως το να βαπτιστεί ο κ. Γιμού χριστιανός ορθόδοξος.
Μεγαλεία!