Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

Caetano Veloso


Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, θα βρίσκεται στην Αθήνα, για μια και μοναδική συναυλία, ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς της Βραζιλίας, ο Caetano Veloso.

Όσοι τον γνωρίζετε, μπορεί να έχετε ήδη κλείσει εισιτήριο για το θέατρο του Badminton, στο Γουδί (που τώρα γράφεται με "η", αλλά δεν πάει το χέρι μου).

Ο Caetano Veloso είναι μαζί με τον Gilberto Gil, ο άνθρωπος που δημιούργησε ένα ολόκληρο μουσικό είδος στη Βραζιλία.
Μπέρδεψαν βραζιλιάνικη ποπ, με επιρροές από ξενόφερτα είδη μουσικά, όπως το rock and roll, η folk αλλά και πιο avant garde πράγματα και έτσι δημιουργήθηκε η Tropicalia, ή Tropicalismo.
Με τον Gilberto μπέρδεψαν κι άλλα πράγματα, αφού η πρώτη σύζυγος του Caetano ήταν αδελφή της πρώτης συζύγου του Gilberto, αλλά αυτό είναι κουτσομπολιό και δεν θα επεκταθώ.

Την περίοδο της χούντας πέρασε κι αυτός μερικά μηνάκια στη φυλακή και μετά την έκανε για το Λονδίνο. Στη Βραζιλία επέστρεψε το 1972 και από τότε βγάζει ασταμάτητα δίσκους. Μέχρι σήμερα περισσότερους από 40, με πιο πρόσφατο το Lingua, που δεν έχει δυο μήνες που βγήκε.

Ακόμη και όσοι όλ' αυτά τα βρίσκουν περίπου κινέζικα, μπορεί να τον γνωρίζουν και να μην το ξέρουν. Μπορεί να τον έχουν ακούσει να τραγουδά μαζί με τη Lila Downs, το Burn it blue, στην ταινία Frida. Μπορεί επίσης να τον έχουν δει να τραγουδά το Cucurucu Paloma, στην ταινία του Pedro Almodovar, "Μίλα της".


Μην κανονίσετε λοιπόν κάτι για το βράδυ της 25ης του μηνού. Προβλέπεται γλέντι τρελό, με χορό, τραγούδι και πολύ φαΐ. Οι διοργανωτές έχουν κανονίσει να ψήνονται αρνιά και γουρούνια, από νωρίς το απόγευμα, τα οποία θα τσακίσουν οι φιλόμουσοι, μόλις τελειώσει η συναυλία.

Είναι ένα από τα νέα μέτρα που παίρνουν όσοι φέρνουν καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Μπορεί να είναι λίγο extreme και brutal, αλλά τι να κάνουν οι άνθρωποι; Έχουν μπαϊλντίσει πια! Αφού πέρα από Νταλάρα, Θεοδωράκη, Πέγκυ Ζήνα και Πλούταρχο, το φιλοθεάμον κοινό δεν συγκινείται και πολύ, η δωρεάν μάσα μπορεί να προσελκύσει και όσους τα έχουν χεσμένα τα υπόλοιπα μουσικά.

Εδώ σας έχω:

Caetano Veloso - Carioca, από το "A Foreign Sound"

Caetano Veloso & Lila Downs - Burn it blue, από το "Frida"

Caetano Veloso & Gal Costa - Baby, παλιό και καλό.

Njoy!