Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Δράκουλας

Την Τετάρτη, στις 11 το βράδυ, θα προβληθεί στον δημοτικό κινηματογράφο του Χολαργού, η ταινία του Ν. Ζερβού "Ο Δράκουλας των Εξαρχείων". Την πληροφορία μου ζήτησε να σας μεταφέρω ο φίλος μου ο Α., που είναι ταμένος λάτρης του κινηματογράφου και εκτιμά γενναιόδωρα τις cult σουρεαλιστικές ταινίες, ακόμη κι όταν η πραγματικότητα τις ξεπερνά.

Διότι, εκτός απ' την πλάκα, τι έχει να μας πει σήμερα μια τέτοια ιστορία; Η διεύρυνση της φαντασίας, η απελευθέρωση από τον έλεγχο της λογικής, η αισθητική και ηθική κονιορτοποίηση προκαταλήψεων και στερεοτύπων, όλα αυτά τα θεωρητικά απαιτούμενα του σουρεαλισμού, προσπεράστηκαν από την ελληνική κοινωνία με έναν έρποντα βουβό κυνισμό. Τώρα ξεσπαθώνει ανεξέλεγκτη, χωρίς προσανατολισμό, παγιδεύοντας τους ανθρώπους της τέχνης σ' ένα τέλμα αμηχανίας και αυτοσυντήρησης. Γι' αυτό η καλλιτεχνική δημιουργία στη χώρα αδυνατεί να σπρώξει το πράγμα μπροστά, αδυνατεί δηλαδή να επιτελέσει το καθήκον της, να προκαλέσει σοκ και δέος στους αποκοιμισμένους και αφομοιώνεται ασκαρδαμυκτί από τη μαύρη τρύπα της λαίμαργης αυτοϊκανοποίησης.

Με λίγα λόγια, αναζητείται κατεπειγόντως καλλιτεχνικό έργο που θα καρφώσει ένα παλούκι "να" στην καρδιά του κτήνους, του Δράκουλα που μας πίνει το αίμα, ενώ εμείς απολαμβάνουμε ηδονικά το λήθαργο από το δάγκωμα στις σάρκες μας. Tssss!!!